Welcome to my blog..

Feel free to read/copy anything and please put the reference link to original source.
Share your blog link at the bottom of this page.

my sharing server : http://172.25.169.224/
How to download : http://rionix88.blogspot.com/2011/04/rionix-sharing.html
Other Sharing site : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/ump-sharing-links-2.html

buat duit : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/buat-ump-sharing-buat-duit.html

How to build server : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/kaedah-membuat-ump-sharing-server.html

30 December 2008

Tentang Kucing

Nape tetibe cite pasal kucing lak nih? haa meh ak bagitau sebabnye.
Korang tahu x sesetengah orang percaya kucing ada 9 nyawa? kenapa?
Sebab mak bapak diorang yg x berapa berilmu tu ajau anak diorg yg kucing tu ade 9 nyawa. Huahaha. Pelik2 tul manusia nih.

Tapi yg ak nk cte bkn pasal 9 nyawa nih. Ak nk cte pasal kisah ak terjatuh ke dunia gelap dan seterusnya membawa kepada pembunuhan. Huh. Macam citer seram jek bunyik. Tp memang seram pun.

Citenye macam ni. Masa ak kecik2 dulu.. time ak skola rendah dulu la.. slalunya kalau raya puasa, ak slalu ikut family sepupu ak beraya ke umah adek badek diorg. Time kecik2 dulu ak mmg agak rapat ngan diorg. Espesyelly sepupu ak yg pepuan sorg tuh. dia la yg slalu ajak ak ikut family die g beraya.

Disamping tu leh ak dapat wet raya lebih. Ye lah.. kalo asek tunggu kt umah tok ak n tgk tv jek cemana nk dpt wet raya lebih kan3. Lepas g raya2 tu maka kitorg (ak n fmly diorg) balik la umh diorg. Ak pun tinggal kt umah diorg selama beberapa hari sementara n tunggu mak bapak ak datang kutip ak. Haha.. bunyik macam cter anak kutip jek.

Nak dijadikan cter, ada la sekor kucing ni yg baru beranak.. kitorang pun slalu gak men2 ngan anak kucin nih. Disebabkan terlalu hepi men ngan anak kucin tu, maka kitorang pun rancang program baru: Kursus mengaji berenang!! haha.

Bukan kucin ni.

Kitorang amik anak kucin ya still kecik tuh n letakkan dlm bekas yg berisi air. Maklumlah kitorang tu sumer dak2 kecik agi mane la reti berpiki sgt. Konon2nya nk ajau ank kucin tu berenang la. lepas letak ank kucin tu dlm tu kitorang pun tgk la dia camane die berenang. Dan ntah camane seminit lps tuh kucin tu tetiba berenti bergerak. part ni yg takut ni. Lepas kitorang cek2 upanya kucin tu da mati.

Maka kitorg pun xto nk watpe sbb tgk mayat kucin. Ni da dikira jadi penjenayah da nih.. Criminal sbb bunuh kucin. N kitorang pun pakat2 tuduh. Sume xnak ngaku salah. Maka ak pun dengan poyonya wat2 mcm ketua n mencadangkan supaya mayat kucin tu ditanam.

Kitorg pun korekkan la tanah kt belakang umah nk wat kubur la kononnya. Kesian.. Kecik2 da keje jadi penggali kubur. Pastu kitorang tanam, kambus, siram air n siap letak batu nisan agi. Eh.. kayu nisan kut. Ak pun siap jadi imam plak baca doa atas kubur kucing tuh.. haha.. ntah hape doa tah yg ak bantai time tu ak pun xtaw. mulut ak ni reti merepek jek.

Malam tu sume pakat takut nk tido takut2 nnt roh kucing tu datang bunuh kitorang time tido. Sumenye penakut! Ak sorang je berani. Tapi.. ceh.. sume cakap takut nk tido tapi sume tido lagi awal dari aku!! Perangai cam bebudak. cakap x serupa bikin.

Jadi pengajaran yg kitorang dapat dari kejadian tu ialah "Jangan sekali kali ajar kucing berenang. Nnt kene wat kubur.."

Gamba2 bawah ni adalah bukti bahawa kucin boleh berenang.. bakat semulajadi masing2 ni.

Berenang dengan poyonya



Ini da macam bot da...


Pertandingan lumba berenang, dapat tempat pertama.


Ni macam hantu jek..


Inii bukan kucin dah ni.. Ni da tahap Kucing Laut Spesies Belang2..

sep bek..

sep bek leh ubah balik template neh..

argh!! ter ubah template!!

dem!.. ak ter-edit template plak.. abes la template yg ak wat penat2 tue.. huhu

27 December 2008

Pokémon Diamond & Pearl



First time ak men game pokemon masa time skola mngh. Mase tu men game pokemon blue, red, silver, crystal n macam2 agi version utk Game boy. Tapi ak xkan nk beli gameboy, wat abeskan wet jek. ak men kt komputer pki emulator VBA. Ari2 men pokemon memula mmg rasa susah n mencabar, tp ble da biasa men, ak kira da jadi expert la. Cepat je dapat abeskan game2 tu.

Dan game baru ni plak utk NDS. Ak men kt komputer gak sbb ak ni mmg jenis kedekut nk bli Konsol NDS yg mahal2 tu. So ak pun donlod jek emulator No$gba. Asalnya emu ni utk gba tp diupgrade supaya leh men rom NDS gak.

Publisher : Nintendo
Designer : Satoshi Tajiri
Junichi Masuda
Genre : Console RPG

Basic die same mcm game2 yg sbl ni. Bezanya die ade 2 skrin.
Skrin atas utk kontrol karakter, menu, n skrin bwh utk die nyer Poketech gajet - ade time, calculator, status Pokémon dll.

Game die mula ngan satu pokemon pastu leh tangkap agi pokemon gne pokeball kalo nak.

Grafik die cuma canteq sket je n ade 3d utk field map.
Tapi nk emulate gne no$ slo la sket sbb die nyer 3d tu. No$ x baper perfect agi kalo nk men game ni. Ak men slalu kuar error. Last2 bosan ngan error ak pun malas la nk men. Ak pun x abes men agi game nih.

Yg baru dlm game ni ialah baby Pokemon yg sbl ni cuma leh dapat ngan menternak, skang skang leh dpt trus pokemon liar (hurm).
Dlm ni gak ade perbezaan pokemon jantan ngan tino dr segi kosmetik (hah!).
Siang dan malam pun ade perbezaan gak. cthnye sesetgh pokemon cuma leh jumpak waktu malam jek. siang xde. Pokemon Drifloon lak cuma ada ari jumaat jek. (Ape punye pokemon da.. kuar sehari jek seminggu.)

Player gak leh wat Secret Base mcm dlm Ruby n Sapphire, n men minigame.
Game ni gak support Nintendo Wi-fi n leh lawan, trade, ngan player len. Tp No$gba xde function wi-fi. Huhuhu...
Pokemon moves gak da ade 3 kategori - Fizikal, Special n Status.

Pokemon Diamond n Pearl berlatar tempat kat daerah Sinnoh, berdasarkan pulau kt Jepun, Hokkaido. Player start kt pekan Twinleaf. pastu... bla.. bla..

Pendek kata game ni mmg best utk dimain kalo ade NDS. Kalo xde nds n pki Emulator mcm aku neh, x best la. Game pun slo jek n asek error.

Photoshop Grafix 2

Cuti2 meleisia ni ak busan duk umah so ak men2 la ngan potosop.. wat2 cuba2 jaya n menjadik..
jom layan..

Rionix Leonheat.. versi glow ngan backgroung itam

Ni versi cerah plak.. background putih..

Amacam? hebat x gua?
meh ak tlg jawab: hebat.. heat..

Sejarah & Game

Hai.. Tora datang lagi dengan permainan baru.. palotak die.. ntah tora tu idup lagi ke x pun xto..
Ok.. balik ke topik...

Ak ingat agi time skola menengah dulu form 2 ke 3 ak x pasti.. mase tu ak blaja sejarah psal pembangunan video game.. cikgunye garang tul.. muka dia ada misai panjang mcm hamster.. tiga kali tgk muka dia gerenti gerun nyer..


1971
Aku ingat agi taun ni ade game Star Trek yg dak MIT wat. Game ni pki tulisan jek, x camgeh cam game2 zaman skrg tp time tu game ni agak popular aa.


Ak igt agi time game ni memula kuar dulu ak la antara org pertama yg men game nih. Berjam jam ak duk dpn komputer utk men game ni jek.. sampai x makan, x minum..
Mmg nanpak mcm ak tipu.. time 70 tu ak mana lahir agi.. tp percayalah.. xde yg mustahil lam dunia nih.. poyo pun poyo lah..

1975
First komputer RPG game.. student Claremont U,.. pki PDP-10 mainframe, game Dungeon. Lebih kurang mcm game Dungeon n Dragon la.

hmm.. time 70 tu byk game2 yg student2 U wat.. kira hebat la gak student diorg tuh..
Ak pun penah wat game gak.. tp simple ja. Game tu mcm teka teki n korang kne jawab soalan2 yg kuar.. pastu last2 nnt die calculate result n akan bgtau korg tahap kepintaran korg..
Hmm.. kiranya ak ni hebat la gak kan? kan?

Chiaw

24 December 2008

tentang result

result? teruk
ape dah jadi..

perasaan ak? teruk
nak nangis. tp korang pedulik ape.

ape nk buat skang?
buat2 bodo. buat2 pandai. sukatilah nk wat pe pun.

22 December 2008

buhsan

arini ak bangunkul 6.30 pagi.. lepas semayang subuh, bkk komputer, convert muvi, n tido balik..
pastu terjaga kul8, conv muvi lg.. tido lg.. terjaga kul9, conv lg.. tp da x tido balik..
keje ak conv muvi jek skang.. mcm da xde kije laen da..
terpaksa la.. komp ak da penuh hd.. klu x conv rugi la space.. huhu

21 December 2008

Balik UMP

yeah.. da sampai ump...
awalnya ak datang.. sampai sini 20 aribulan 12, kul 6 pagi..
tp bas tu terlajak siket sampai ke caltex, so terpaksa laa ak jalan kaki pagi tu dari caltex ke ump..
jauhnya jalan, penat gila babi

sunyi plak duk sensorang kt cni.. basikal ak pun saper ntah pinjam.. xkan ilang kut!!
nk g kafe pun.. kafe kk2 x bkk.. kne jalan kaki g kafe kk1.. camni malas la nk p makan.. bek duk kt bilik minum ayaq sudah.. x makan seminggu pun buleh idup agi..
huhu..

08 November 2008

Tentang Baca Buku

JJomm baca buku!!

Jom bace buku? ape ni?
Wajib bace ke? Terpulang...

Sebenarnye ak ade jupe laman web utk korg donlod ebook..
byk jgk la kiranya kolense bukunya..
http://www.scribd.com/
ni leh download...

buku2 yg ak da donlod mcm sherlock holmes, adobe photoshop.. tp sume x sempat bace lg..
besa la.. engineer kan bz je manjang..

07 November 2008

Tentang peksa fluid

soalan fluid kali ni betol2 mcm gampang.. kata mereka (byk nm sebenar)
soalan saya mmg susah.. kata ckg fluid kami, pn hasmanie (bkn nm sebenar)
terlupa rumus plak.. sengal tul.. kata sahabat saya, B (bkn nm sebenar gak)
Aku arap subjek hoki jek skang.. kata si cekodok (sejenis kuih b'btk bulat)
Mn janji kerajaan.. bla.. blaa.. kata si kikerinkata (ape kaitan ngan fluid? lantak jelah)
Sygnye ak kt die!! kata salahmoto maslelo (masih jua bkn nm sebenar)
Jom kita repeat fluid reramai? kata mereka (xtau nm sebenar)

kesimpulannya, apabila Re>4000, Hf = 4flv2/2gd
sekian daripada gua, semoga berbahagia dihari hari

05 November 2008

Tentang Aku

Sape aku?
nama ak rionix. sape2 yg x puas ati meh cni ak tunjuk kad matrik ak. Kad ic ak pun ak leh tunjuk. tp bagi ak masa nk edit pki photoshop dlu. sbb gamba dlm id ak ensem sgt. Nk edit bg kurang lawa sket. Kalo x nnt ade yg minat plak.

Interests
Ak x amik bunga2 nih.. slalu bank ngan PTPTN je amik. Makan la wet haram byk2. patut la gemuk. pastu x sempat nk dapat cucu da dapat nama datuk. sedar la sket gelaran tu maknanya korg da tua.. da nk mampos x lama lagi tu..

Muvi feveret
muvi2 yg bkn murahan. Murahan tu mcm cita zohan n the love guru. sampai skang haram ak x tgk agi. bkn x reti tgk tp rasa geli nk tgk. Rasa mcm cipan je kalo ak tgk cita2 camtu.

Feveret muzik
Ak x berapa minat sgt lagu2 jiwang tp ntah macamana byk plak lagu2 jiwang dlm komputer ak. Bkn salah ak agaknya. Ak slalu amik lagu dr kwn2 ak kt UMP neh.. diorg ada lagu jiwang ja.. so nak x nak terpaksa la jgk copy.

Faverett buk
Ak? quran la.. tp skang ni mcm x sempat baca. ade je hal bila ak nk stat baca. Selain tu ak jgk ske kumpul buku2 espesyelly buku2 ilmiah. biasanya buku tu format pdf.. tersimpan rapi dlm komputer ak walaupun ak x sempat baca.

Soalan Rawak
Ni hapekemende plak soalan rawak ni~??? Memandai2 je blog profile ni.

esok peksa fluid

baru ak sedar upeye sok ade peksa fluid
lalu ak dgn gentlemannye switch o komputer.. nk carik slide2 fluid nk stadi
stlh 2 jam 15 menet tunggu windows nk boot akhirnye dapat jugak ak nampak desktop kt skrin ak nih.

jadi ak pun stat pgg mouse nk carik2 nota fluid tapi tetiba jek pointer mouse ak bergerak sndri ke ikon warcraft frozen throne.
ak pun dgn x sengajanya tertekan plak.. ape la nk jadi ngan nasib ak arini.. haih
bile warcraft tu kuar je ak pun kuatkan ati nk exit je prog tu.. tp bila ak takan exit je xleh.. mcm button exit tu rosak la plak.
akhirnya terpaksa la ak tekan single player > custom game..

haih.. esok fluid.. nape la komputer neh wat hal plak.. camane nk stadi!!!
ak carik2 nota yg ak da prin tp x jumpak. bila ak jupe je nota, pen2 ak dan sume alatulis ilang plak.
ari ni mmg ajaib ar...

02 November 2008

untuk mereka dan ak jua

ini puisi utk mereka
mrk yg sangka mrk ada segalanya
tp sebenarnya mrk tiada apa2
awek keliling pinggang tp itu sumer dunia
bawa awek jalan2 bole heret merata2
igt bole buat apa dia suka
bila ada depan mata jgn pula coba2
coba raba2 pegang sini pgg sana
bole try kalu x takut api neraka
nnt ble da malaikat maut depan korang baru nk sedar ka
bahwa dunia ini cuma sementara

sekadar luahan rasa
dari ak yg tiada apa2


01 November 2008

26 October 2008

teknologi kelakar

bile rase boring asek naik keta jer..













Bile kamera korg yg mahal tu rosak..













sape nk try nek beskal ni plak

09 October 2008

Esemen!!


Duh.. susah bapak argh esemen building neh.. sep bek grup work.. kalo x mmg ak x wat.. sem dpn repeat smula.. haha..
nk kne kire price tuk rof tile lah... hape lah..

Blog Exchange