Welcome to my blog..

Feel free to read/copy anything and please put the reference link to original source.
Share your blog link at the bottom of this page.

my sharing server : http://172.25.169.224/
How to download : http://rionix88.blogspot.com/2011/04/rionix-sharing.html
Other Sharing site : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/ump-sharing-links-2.html

buat duit : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/buat-ump-sharing-buat-duit.html

How to build server : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/kaedah-membuat-ump-sharing-server.html

27 January 2009

Program : NIYoW

Namakan sesuka hati anda!

Agaknya tu lah maknanya kalo translate kan. Name it your way (NIYoW) mmg program yang besh. Aku penah dengar jek dulu. Baru2 ni baru ak dapat kenal dengan menatang neh. Ni sume sbb abg ak yg rekomenkan prog ni utk ak.

Prog ni mmg senang nak guna. Kalo korang ada byk2 fail utk direnamekan, prog ni la jawapan die.
Misalnya korang nk rename fail drama 50 episod. Katakan Smallville S1 E01 - E50. Penat la nk rename satu2. Kalo rename trus dari windows explorer, ada kurungan ( ) belakang dier. Jadi korg leh gunakan prog ni, masukkan rule, dan tada! Sume fail da direname.

Dan part yang paling best sekali.. Free! Aku mmg ske mende2 free tp power neh.

http://www.niyow.com



So.. namakan sesuka hati anda.
Chiaw.

Aku dan DVD

Bosan2 cuti ak belek2 la koleksi dvd aku. Rupanya baru aku sedar dvd ak ada byk yg x cukup. hampir 30% dvd ak menghilangkan diri mereka. Ade yg kakak ak pinjam. Ade kengkawan pinjam. Ade yg rosak.

Argh. geramnyer. ak geram ngan diri ak. lemah sangat ingatan ak sampai sape pinjam barang ak pun ak x igt. Lagipun ak ni pemurah sgt. asal ade org nk pinjam brg ak jek ak bg. Pastuh 3 jam kemudian ak lupa balek sape yg pinjam tuh. haih. Ini kena wat sewa neh. Pastu rekodkan pinjaman masuk buku. Oyeah. macam pinjam buku kt library. Lewat sehari seposen!

X sangka ak neh mmg berjiwa bisnes. Maybe i am destined 2 be a super duper bisnesman. Cayalah.

24 January 2009

Cuti!!

Ape la yang sonok sangat ngan cuti pun aku x tau. Bagi ak cuti ni macam tengok cita Budak Kelantan. Sangat boosan. Lepas zohor tido. lepas subuh tido. lepas isya stadi. bosan2.
sangat rindu ble ump bkk semula. leh blaja. leh gi klas.

ak nk makan2 banyak2 xbleh. ak nk jimat. rasanya mcm nk bli monitor baru. pasu bli hard diskbaru. mobo baru. gfx kad baru. baju baru. suar baru. mcm2 ak nak baru. ntah hape2.

mayb cuti ni ak sempat stadi kut. rasanya n stadi programming ataupun mandarin.
oyeah.

wo jinnian er shi sui. ertinya gua ni still sweet 20. cayalah.
chiaw

22 January 2009

Aku dan trafik

Pada suatu hari di musim yang lalu.. kemarin je cite nih. Ak kne gi wat UCC. Ala.. yg wat kire2 kete, moto bas lori dan ntah hape2 tuh. Basikal, beca pun gua kira sekali. Lantak ah betul ke x.

Awal2 agi gua da kne lantik jadi ketua. Maklumle orang ensem. Mana ade org nk suh org x ensem jadik ketua. Obama pun kalo x ensem die jadi pemintak sedekah je la.
Gua duk dekat tepi simpang dekat ngan batu2 yang diimport dari amareka. Gua sampai2 je da kne hon ngan si pokjat. tapi gua x pedulik. keje tetap keje.

Memula ak da bagi cadangan utk kire bilangan kete yang masuk. senang sket. Tapi xde org pedulik. Diorg tetap nk kire kete yg kuar gak. Ak pun ikut jela. Gila babi ah. kalo aku ade 4 mata mcm acap pun x jamin ak leh kira kete setiap arah.

Pastuh baru la diorg sudi nak dgr idea aku. Padan muka korang. Ak cakap awal2 xnk dgr. Kan da juling bijik mata.


Dekat ngan batu belah batu telangkup import ni la gua duduk bersila sambil cuci mata tgk kete sambil kire.

Ak sangat buhsan. Fa yg memula duk ngan ak tetibe je blah. Ak sorg je kne kira kete yg lurus dan belok. Tp xpe, aiman x kesah. Dengan mata dan naluri yg cekap sume ni x jadik masalah.

Time keje jadi pengira kete tu, ak dapat rasakan puluhan, ratusan mata2 manusia yg usha ak. Mesti diorg pelik ape yg org ensem mcm ak wat kt tepi jalan. Biasanya org mcm ak ni jadik model, pelakon, blaa.. bla.. Tapi ak stay cool jek. nak usha, usha la. ak x mintak bayaran.

Lastly, ade sesi bergambar bersama peminat. Tapi gamba peminat ak, ak x letak sini. Mereka bukan siapa2. Kawan2 lebih berharga. cayalah.



Ni ha member2 gua. Sume muka diorang sama kaler ngan bayang2. Bukan nak kutuk. Tapi gua sorang je kulit putih dalam grup tuh.


Gua ngan eyna kne jadik model utk iklan hotlink plak. Gua x minat sangat hotlink. Tapi si eyna paksa gua bergambar gak.

Wo she chi da ren. Chiaw..

16 January 2009

Saye Orang Key Ell

Saye orang KL ke?
Saye cakap pun key ell.
Muka pun mcm key ell.
Makan pun key ell.
Lahir je bukan key ell.
Lahir di kedah. Tapi saye still leh jadik org key ell kan. Pe masalahnye kalo saye lahir di kedah?
Kesimpulannye, saye ni key ell ke es pee?

15 January 2009

13 January 2009

Windows 7 screenshot


About Windows



Windows experience index



System Information



Direct X Diagnostic Tool. Ade directX 11 woo...

Windows 7

Ak da install windows 7 beta..
mcm best jek..


(klik gambar utk besarkan.)

Tapi leh gne sampai ogos jek.. kalo bole ak rase mcm nk gne 7 trus jek.. cambest je..
Ade gak prog2 yg x dpt install.. tu yg xbest tuh..

09 January 2009

tentang saya

Saya hensem. (ni fakta!)
saya sederhamna baik.
saya sederhana bijak.
saya seorang yang penyayang.
saya kenkadang selfish.
saya kenkadang kedekut.
Saya pon bole jadi pemurah gak. (betul.. x tipu..)
Saya x ske tipu.
saya lg x ske klu org tipu saya.
saya nk jadi baik.
saya mungkin poyo. (x sure.. org yg ckp sy poyo)
saya slalu cakap merepek2.
saya agak kelakar. agaknya.
Saya pun ingin menyayangi n disayangi (jiwang x ayat ni?)
Saya pun ada ati dan perasaan gak.
Saya xske marah org. Sy pun x berapa ske kne marah gak.
Saya lebih rasional dr emosional.
Saya akan berpikir byk kali sebelum berkata sesuatu. Sbb sy xnk cakap mende yg salah..

07 January 2009

Photoshop Grafix 4

Ni ade gamba baru yg ak wat..


lawa gamba neh.. leh wat wallpaper


Geek for dummies? Sape nk jadi geek???

06 January 2009

Format Komputer?

Baru2 ak kne jadik technician la plak. Technician ke kuli tukang repai komputer ke hape ntah. Kalo ak wat bisnes ni da lm kaya dowh. Kalo takat nk jadi hartawan tu takat petik jari 3 kali jek.

Memula Salam la pnye kes. Laptop die kne virus cibeng hape ntah.die bkk video x kuar sore. pastu kuar xde codec hape ntah. ne la akibatnya ble x hati2. virus2 dijemput masuk dlm komputer. pastu ak wat2 la kije sket, disable autorun bla.. blaa..

Lepas da setel virus2 tu si budak salam tu x puas ati gak sbb komp die lembap. Maka ak pun terpaksa la tlg format komp dier.. malasnya. ada 2,3 step je pun. itu pun ak kne wat ke. ak time skola rendah pun reti format komputer. xpe lah.. kengkawan nyer pasal.. sebagai balasan ak dapat merasa kek yg lizah bg kat salam. haha. x kelakau pun.

Pastu sikit jam je lps tuh dekan plak panggil ak. komp die prob, xleh nk show hidden file. tu la.. wat agi hidden file. kan da kene. video die pun bkk x kuar sore mcm salam. virus neh makin bermaharajalela nih. x bole dibiarkan nih. dengan kepakaran ak ni, sume tu x jadi masalah nyer. x sampai seploh menet ak berjaya mengembalikan komp die menjadik sihat semula. ermm.. padahal x susah pun.. sng jek.. tapi.. apakah sama org yg berilmu dgn org yg x berilmu..

Kes ketiga: kali ni rahmat plak kne. memula die skpe sk. bunyik mcm emergency jek. ak igtkan mende. igtkan ade org mati ke, panggil ak utk tlg urus mayat ke.. upa2nya komp die pun kne virus mcm salam gak. die dtg jemput ak dpn umah nek keta. mcm raja plak rasanya ada org jemput. tp kalo jalan kaki mmg ak x pegi umh die. biau la komp ko kne virus.. haha.. padan muka suma2. seperti biasa, ak dapat menyelamatkan keadaan dalam masa beberapa menet jek. xde cabaran tul.

Kes 4: Kali ni paling x best. komp ak kne vvirusssss!! cilakak. ak baru jek lps format komp neh. kne virus plak. aritu komp ak kne virus ape ntah. haku pun penin. nk logon windows xleh. ble logon jek, 2,3 saat lps tuh kne tendang kuar balik. ak try msuk dlm safe mode pun xleh gak. gampang jek. ak pun format la komp. yg agi tensen cd windows xp pro ak pun ntah sape ntah kebas. tggl windowssp home jek.

Baru2 ni plak komp ak prob lagi!!! xleh nk akses tent langsung. cemana nk masuk e-comm? e-learn? e-notes? sume xleh masuk!! xleh blaja la ak camneh! geramnyer. musti viru2 benci yg pnye pasal neh. terpaksa la ak format agi komputer. dasar buaya darat tul virus neh. asek nk amek kesempatan kt ak jek. pegi la crik org laen.

Skang ni ak lega sket da abes format. Siap update ke xp sp3 agi. harap2 lepas ni xde la kne virus2 benci ni agi. Ak post blog ni pun x lama lepas abes format komp neh.

Chiaow

03 January 2009

Kelakau

1-1-2009

Ak bangun pagi awal arini..
Arini khamis. Patutnya kelas kul 8 pagi. Hydraulic kut. x pasti la.
Ak pun trus mandi n bersiap.. bersolek2, pakai baju semat2.. mekap2..
Pastu kul 7.30 ak tgk ijat selamber jek. Acap ngan salam pun x bangun lagi. Isk2. Ini da lebih nih.
Xkan ak sorang jek rajin nk pegi klas. haish. masalah tul kenkawan ku ni. tanak g klas ke?

Ak pun tanya ijat : "xde klas ke arini?" Ijat pun menjawab "Ha???" Wat muka innocent plak die. Da kul 7.30 da x siap agi. kul 8 klas da stat da.

Bia betul ijat ni. owg siyes ni. "Klas la.. arini.. bkn kul 8 ke?"
"Ko ni bia betol basyir.." balas ijat. Eh pok jat nih. ingat aku memain ke. ini bukannya permainan.
"Betul la.. Apesal?" Ni yg haku plik nih. leh wat2 xto plak pasal klas.
"Arini cuti la basyir.. taun baru.. satu dunia cuti!" Jawab pok jat

Aiseh. cane la ak leh lupe plak arini cuti. Hampeh tul. Almaklum la ak ni kan jenis semangat nk pegi klas. Semangat nk blaja tgh membara.
Cis. Kalo taw awal2 bek ak tido sampai kul doblas tgh ari. Hais.

02 January 2009

Tentang semut



aritu da cita psal kucin.. so skang nk cte pasal semut lak..

seperti yg ramai org tahu, ak dtg ump seminggu awal.. tujuan sebenar ak nk stadi tu.. tapi ble nk carik lec note je asek x jupe jek.. so ak pun x jadik la stadi.. huhu

Time ak datang awwal tuh, pergh!! banyak gler semut.. sk baru tertumpah ayaq kotak setitik jek, fuhh.. berkerumun semut.

Maka ak pun terpaksa menjadik pembunuh sekali lagik.. Kali ni membunuh dengan niat lak. haku amik air n cuci lantai bilik sekali ngan semut2 tu skali. Pastuh haku mop.

Jahat kan aku? Suka ati tul ak dapat bunuh semut2 tuh. Semut tuh jahat tul. xde perikemanusiaan tul. Puas ati aku. Bilik ak pun nk kaco. Pi la kaco bilik org laen.. huhu


Semut Jahat


Penyekkan semut!! Puas ati aku.

01 January 2009

Photoshop Grafix 3

RioniX datang lagi bersama grafixnye..
Sila2kan menjamu mata korang..


Ni mcm hampeh jek ak rase


Ni bole tahan.. ak gne utk wallpaper komp ak.



Liu yi fei pakai tudung. Asal ak rasa mcm senget jek mulut die?


Mawi pun nak pakai tudung gak. Poyo jek
Nampak mcm x real plak

Blog Exchange