Welcome to my blog..

Feel free to read/copy anything and please put the reference link to original source.
Share your blog link at the bottom of this page.

my sharing server : http://172.25.169.224/
How to download : http://rionix88.blogspot.com/2011/04/rionix-sharing.html
Other Sharing site : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/ump-sharing-links-2.html

buat duit : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/buat-ump-sharing-buat-duit.html

How to build server : http://rionix88.blogspot.com/2011/01/kaedah-membuat-ump-sharing-server.html

31 December 2010

Google Beatbox


Wah2.. google translate da jadi beatbox..

Pilih translate german ke german, dan paste ni

bsch pv zk pv pv pvzs zk pv zk kz zk pv bsch pv pv zk pv zk bsch zk pzk pzk pvzkpkzvpvzk kkkkkk bsh

Klik button beatbox tu dan.. Tadaaa~

30 December 2010

Tahniah untuk Malaysia

JAKARTA – Sejarah tercipta di bumi Stadium Gelora Bung Karno, buat pertama kali dalam sejarah penganjuran Piala Suzuki AFF 2010 apabila Malaysia menjadi juara walaupun tewas 1-2 kepada Indonesia dalam perlawanan akhir kedua untuk meraih kemenangan melalui agregat 4-2, semalam.

Bertambah manis anak didik K. Rajagobal berjaya melakukannya di hadapan 95,000 penyokong fanatik Indonesia yang terpaksa menelan kepahitan bahawa Malaysia lebih berhak merangkul kejuaraan edisi kelapan Piala Suzuki.

Ternyata bekalan 3-0 yang dibawa dari Stadium Nasional Bukit Jalil, Ahad lalu cukup membantu kerana gol di tempat lawan yang dijaringkan oleh Safee Sali menjadi faktor penting mematahkan api perjuangan Indonesia yang mahu mencipta jaringan pendahuluan.

Bukan sekadar itu, penyerang negara, Safee Sali dinobatkan selaku penjaring terbanyak kejohanan Piala Suzuki AFF 2010 dengan lima gol mengatasi pesaing terdekat, Cristian Gonzales.

Gol tunggal Malaysia dalam perlawanan ini diilhamkan daripada gerakan pantas Mohd. Ashari Samsudin ketika Indonesia rancak menyerang dan pemain Terengganu itu melakukan hantaran jauh yang disambut dengan baik oleh Safee Sali.

Safee dengan tenang mengawal bola sebelum mendapat posisi terbaik melepaskan rembatan kencang melalui kaki kiri menewaskan Markus Harison untuk memberikan gol penting di tempat lawan.

Biarpun Indonesia dengan mendapatkan dua jaringan pada minit ke-71 melalui Mohamad Nasuha dan Muhammad Ridwan pada minit ke-87, ia sudah terlewat buat skuad Garuda bangkit mengatasi Malaysia yang menang dengan kelebihan agregat 4-2.

Penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat wajar diberikan pujian menggunung kerana beraksi cemerlang menghalang hajat Indonesia memburu gol yang lebih besar termasuk menyelamatkan sepakan penalti pada minit ke-18 yang diambil oleh Firma Utina.

Walaupun pertahanan negara yang dikemudi oleh Mohd. Muslim Ahmad dan Mohd. Fadhli Shas bocor sebanyak dua kali, ketenangan dan kesungguhan semangat juang pemain Malaysia bertahan jelas menjadi kunci utama kejayaan bersejarah Malaysia.

Apa yang penting, kejayaan merangkul Piala Suzuki AFF akan menutup mulut media dan peminat Indonesia yang tidak henti-henti melancarkan provokasi semenjak hari pertama skuad Malaysia tiba di Jakarta.

Malahan, sebelum perlawanan, mental pemain Malaysia didera habis-habisan oleh penyokong tuan rumah yang menyebut perkataan Maling! Maling! dan membuat bising semasa lagu kebangsaan Malaysia dimainkan.

Bertambah pahit buat pihak Indonesia, ini merupakan kegagalan kali keempat buat Indonesia selepas empat kali mencuba di pentas final.

Selain membawa pulang trofi AFF, Malaysia meraih wang tunai sebanyak A$$100,000 sementara Indonesia mendapat A$$ 50,000.

Pemain terbaik kejohanan Piala Suzuki AFF dirangkul kapten Indonesia, Firman Utina. – Utusan



Pemain Malaysia, Safee Sali (kanan) meraikan bersama rakan sepasukan, S. Kunanlan (tengah) dan Safiq Rahim selepas menjaringkan gol sewaktu menentang Indonesia pada perlawanan akhir Piala Suzuki AFF 2010 di Jakarta, malam tadi. – REUTERS

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1230&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_01.htm

28 December 2010

Ohh xske3

Ak xske gagal.. huhu.
Mana la penah aku gagal.. Aku kan student cemerlang..
tetibe je ble da taun akhir ni bley fail lak.. rasa cam dem pun ade..


Vacuum is so sucks..

14 November 2010

Islamic Fashion Festival (IFF)

Islamic Fashion Festival (IFF) yang berlangsung di monaco baru-baru ini mencetuskan kontroversi kerana beberapa model yang berpakaian tidak menutup aurat dan menghina Islam...kalau dilihat dalam facebook pun ade group Rosmah sila minta maaf kepada umat Islam...kepada pihak penganjur, sila ambil perhatian tentang festival ni dengan lebih detail...Kalau nak menunjukkan budaya Islam, jangan la sambil lewa aja sehinggakan fesyen begini dibiarkan diperaga...Baik buang je perkataan Islamic tu, biar jadi Fashion Festival aje...

Click readmore utk lihat gambar lain2...

Pemakaian sebegini yang separuh telanjang menjatuhkan martabat ISLAM...Identiti ISLAM tercemar seandainya perkara ini dibiarkan sahaja...






Pada bahagian baju peragawati tersebut, ada corak tulisan muhammad secara terbalik...ini secara terang dah menghina Islam..ditambah lagi dengan pakaian mereka yang tidak menutup aurat..

__________________________________________________



entri atas line ni wa men petik2 jek. gamba atas tu wa tak pasti plak katne. tp islamic fashion festival lah. islamik acik kau spin!

kat mesia pun bersepah2 gak.


pakaian terbonjol, tertonjol, terjojol bai.
tu festival kt mesia. nama die tutup aurat ke tonjol aurat ntah.

pasal gamba yg ada kalimah muhammad tu jgn trus fire bn. check dlu. bkn bn yg design baju tu. tapi diorang da buatkan islam nampak selekeh gila babi bila kt mesia nyer IFF pun model bersepah tonjol aurat. so... ah.. kutuk jelah bn tu.

waklu!

eh. klu de silap2 dlm entri ni tlg btulkan yek.
wallahualam.

26 October 2010

Update!

tada~
da update belog

walopon tataw nak tulis pe
tapi sbb cik eyna merayu2
updet la jgk
heheh

amik ko~

16 October 2010

Tikam belakang


Ni aku memang tak berapa paham tujuan makhluk jenis tu wat mende2 camtu.
Apa yg diorang nak kejar sebenarnya? Kuasa? Pangkat? Harta? Kalau ikut sejarah.. makhluk jenis ni sume lingkup je.. apa pun tarak dapat.

Tak boleh berfikir secara rasional ke? Tak? Habis tu, akal ko letak mana? Kat punggung?

Hampeh tol.

10 October 2010

The American (2010) - sampah



Buat yang belum tgk, tlg jangan tgk. Anda akan menyesal seumur hidup.
Cerita tentang seorang pembunuh upahan tua, pastu ada cakap2 banyak, senyap2 banyak, aksi jangan harap.

Kalau takat nak letak pompuan bogel tu pegi mampos la. Bajet bagus.

Overall - sampah. member ak 3 org tido time tgk cite. ak pun x fokus tgk cite.
Ak pegi tandas lama2, balik2 da abis muvi.
Watpe tgk sampah. bek gi kencing. Sekian, orang yang bukan amereka,
Basyir.

09 October 2010

Firefox 4

Firefox 4 da kuar yang beta nyer. Ada banyak fungsi baru dan menarik.

interface baru



Organize Your Tabs

Reclaim your browser from tab clutter! Drag and drop your tabs into manageable groups that you can organize, name and arrange in a fun and visual way.

Mengurus tab kini lebih mudah dengan adanya group tab. tab2 boleh dikumpul dalam satu kumpulan.


Manage Your Add-ons


An easier way to manage your add-ons and discover new options for personalizing your browsing.

Add-on kini diurus di tab.

Lain2:

Under the Hood

WebM and HD Video

As pioneers of HTML5 video standards, Firefox also supports the WebM format so you can watch open HD quality video.

Protecting Your Privacy

Firefox puts your privacy first, fixing flaws in some web standards that allow bad guys to snoop around and expose your browser history.

New JS values

Changes to the C++ representation of JavaScript values allow Firefox to execute heavy, numeric code more efficiently, resulting in cleaner graphics and a better browsing experience.

Multi-touch Support

Firefox now integrates multi-touch support for Windows 7, enabling you to interact with your browser in a whole new way.

new Audio API

Firefox is changing the way media is integrated on the web: exposing the raw audio data housed within the and elements in HTML5 makes it easy for developers to use JS to read and write audio data.

Retained layers

Experience super fast scrolling on complex web pages. Simply awesome.

XPCOM

Firefox starts up even faster thanks to XPCOM module improvements that pave the way to a better extensions framework.

Stylin’ Pages with CSS3

Support for new CSS3 features like Transitions and Transformations makes it easy to add elegant animations to Web pages. Learn more

HTML5 Support

A new HTML5 parser and full support for web video, audio, drag & drop, and file handling means Firefox 4 is ready to run the best web apps of both today and tomorrow.

Web Console

With this experimental analysis tool for modern sites, Firefox allows you to peek under the hood of dynamic web pages.

JetPack SDK (Making Add-on Development Easier)

Add-ons can be installed without restarting the browser, and can be developed more easily using the new JetPack SDK and js-ctypes.

new Direct2D Hardware Graphics Acceleration (Windows only)

Experience super-fast graphics acceleration with Direct2D, now enabled by default, on DirectX 10 supported hardware.

Crash Protection

Firefox provides uninterrupted browsing for Windows, Linux, and now Mac when there is a crash in the Adobe Flash, Apple Quicktime or Microsoft Silverlight plugins. If one of these commonly-used plugins crashes or freezes, it won’t affect the rest of Firefox. Instead, you can simply reload the page to restart the plugin and try again. Learn more about plugins.

new HSTS

Sites can now keep attackers from intercepting sensitive data while accessing the site by telling Firefox to automatically establish secure connections to their servers (https).


01 October 2010

PTPTN Baru Berasaskan Ujrah

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

ptptnpic.jpg

Ada yang bertanya saya berkenaan pengumuman rasmi PTPTN yang mengkhabarkan pertukaran konsep pinjaman sebelum ini yang berasaskan caj perkhidmatan (peratusan tertentu disandarkan kepada jumlah pinjaman dan baki setiap bulan) kepada konsep ujrah.

Konsep ini telah diluluskan oleh Jawatnkuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam pada 28 Julai 2008.

Atas dasar itu, saya boleh mengucapkan tahniah kepada PTPTN atas perubahan terbaru yang dilakukan. Walaupun konsep baru tersebut masih boleh dibincangkan, namun ia adalah lebih baik berbanding konsep caj perkhidmatan sebelum ini yang tidak disahkan oleh mana-mana majlis Syariah, selain kejelasan unsur riba dalam kiraannya.

Apa yang paling menonjol dalam kiraan terbaru adalah perbezaaan peratusan yang dikenakan kepada pelajar, dahulu dikenakan 3 % dari jenis kiraan ‘reducing balance' atau 3 % dari hutang berbaki yang jelas adalah RIBA, ia juga sama dengan cara kiraan riba oleh bank-bank konvensional.

Dengan konsep ujrah sekarang, caj telah diturunkan kepada 1 % dan ia pula bersifat flat dan tidak lagi dikira berdasakan baki bulanan pinjaman. Secara umumnya, ia jauh lebih murah berbanding cara kiraan sebelum ini. Menurut statisik perbandingan dari petikan akhbar berikut (buka halaman 15 ), penurunan adalah sebanyak 47 - 48 %.

UJRAH

Untuk pengetahuan pembaca, ‘Ujrah' adalah perkataan di dalam bahasa arab yang membawa erti "upah". Ia mempunyai kaitan dengan istilah ‘Ijarah' iaitu sewa, kerana ijarah juga ada satu jenis dari upah, iaitu upah atas manfaat yang diberikan. Contohnya, sewaan rumah, beerti upah atas manfaat rumah yang disewakan. Ujrah juga boleh diletakkan di atas sesuatu tugas dan kerja, lalu ia dinamakan ‘gaji' bagi para pekerja tetap di institusi awam dan swasta. Ia juga boleh tergolong dalam nama ‘komisyen' jika diletakkan kepada sebuah kontrak wakil (agency) seperti seorang broker tanah yang mengutip upah atau komisyen atas usahanya menjuakan tanah pemilik. Semua konsep ujarh dalam setiap kontranya mempunyai tatacara dan syaratnya agar ia dianggap sah dan halal di sisi syara'.

Justeru, apakah perbezaaan di antara ‘upah' yang halal dan ‘caj perkhidmatan' yang haram?

Secara dasarnya, ia boleh jadi sama dan boleh berbeza bergantung kepada cara dan formula kira-kiranya. Melihat kepada formula kiraan antara keduanya, Alhamdulillah terdapat perbezaan tetapi ada yang masih sama.

YANG BERBEZA

Bagi konsep ujrah yang terbaru, formula kiraannya adalah :

Upah = Jumlah pembiayaan diluluskan x kadar upah x tempoh bayaran balik

Contoh, jika sekiranya pelajar meminjam sebanyak RM21,000, maka kadar upah adalah satu peratus setahun, UNTUK TEMPOH BAYARAN SEMULA 10 TAHUN, maka jumlah upah adalah:-

Upah = RM21,000 x 1% x 10 (tahun)

= RM 2,100

Maka jumlah keseluruhan yang akan ditanggung atau perlu dibayar balik oleh pelajar dalam tempoh 10 tahun adalah : RM21,000 + RM 2,100 = RM23,100

Jumlah ini jauh lebih kecil berbanding cara kiraan caj perkhidmatan yang akan menghasilkan jumlah RM25,116 iaitu dengan nilai RM 4,116 jumlah caj perkhidmatan ribanya.

APA YANG SAMA DAN SEPATUTNYA BERBEZA JUGA

Walaupun tahniah diucapkan, pintu kritikan ilmiah, pembaikpulihan dan cadangan tidak tertutup semestinya, malah ia patut sentiasa digalakkan bagi mengembangkan kefahaman ilmu muamalat Islam.

Justeru, sekalipun cara kiraan ini kelihatan murah dan baik, serta TELAH disahkan oleh Jawatankuasa Fatwa Malaysia, cara kiraan ini tetap tidak berjaya menembusi piawaian hukum yang diputuskan oleh para ulama antarabangsa. Ini adalah kerana cara kiraannya masih terdapat yang sama dengan cara kiraan riba sebelum ini. Iaitu pada sandaran caj upah. Dahulu ia disandarkan kepada jumlah pinjaman, dalam konsep ujrah terbaru juga disandarkan kepada jumlah pinjaman.

Sekadar ingatan kembali, di dalam hukum Islam, pemberi pinjaman sama ada individu, institusi kewangan swasta atau kerajaan, TIDAK BOLEH mengenakan sebarang caj kewangan kepada peminjam khususnya dari jenis peratusan yang disandarkan kepada jumlah pemberian pinjaman. Berubah dengan berubahnya jumlah pemberian pinjam.

Namun cara kiraan yang diguna pakai oleh PTPTN 'ujrah' yang baru masih disandarkan kepada jumlah atau nilai pinjaman yang diberikan. Selain atas dasar kefahaman nas, para ulama antarabangsa melarangnya untuk mengelakkan caj upah ini menjadi helah kepada riba (helah ribawiyah) yang asalnya caj tambah kepada pinjaman kerana tempoh (time value of money). Kerana dari sudut konsep dan jurus pandangan ekonomi, kedua-dua jenis caj riba dan upah itu adalah sama. Jalan keluar yang paling kukuh adalah TIDAK MENJADIKAN jumlah pinjaman sebagai sandaran untuk mengira upah.

Menurut keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa dan lain-lain majlis Shariah yang berautoriti tanpa kepentingan tertentu di mana-mana syarikat dan institusi kewangan di seluruh dunia, caj yang dibenarkan dikenakan kepada peminjam hanyalah kos sebenar yang lahir dari urusan pemberian pinjaman sahaja.Ia tiada kaitan dengan nilai pemberian pinjam.

Cara kiraan caj atau kos sebenar itu menurut ijtihad ulama antarabangsa adalah berdasarkan formula berikut[1]:-

Ujrah = Actual Administrative Expenses During The Year x 100

Average Asset During The Year

Untuk mendapatkan average asset during the period berikut formulanya :

Average asset = A1 + A2

2

Nota Keterangan

A 1 : Total asset at beginning of the period

A 2 : Total Asset at the end of the period

Cara inilah yang juga diiktiraf di Pakistan dan ulamanya, serta diamalkan bagi sebahagian jenis pinjaman di sana. Cara kiraan ini tidak meletakkan sebarang ikatan kepada jumlah pinjaman yang diberi. Ia lebih menepati ijtihad majoriti ulama sedunia.

KESIMPULAN

Apapun, yang pasti para pelajar Islam kini boleh menarik nafas lega kerana harga yang lebih murah dan kedua, ia TELAH disahkan oleh sekumpulan ulama Malaysia. Justeru, tiada lagi sebarang tanggungan spiritual yang harus mereka galas apabila mengambil pinjaman PTPTN. Saya peribadi, saya mengucapkan tahniah atas usaha dan kesungguhan untuk melakukan perubahan. Dan bagi Jawatankuasa fatwa yang meluluskan, kita harapkan ijtihad mereka diterima di sisi Allah, jika tidak dua pahala, satu pahala masih milik mereka inshaAllah.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

16 Sha'ban 1430 H

08 Ogos 2009



[1] Ahmad, A. (1993) Contemporary Practices of Islamic Financing Techniques. Islamic Research and Training Institute, Jeddah, Saudi Arabia


------------

dipetik dr : http://www.zaharuddin.net/content/view/859/72/

23 September 2010

Server - IP baru Movie baru

http://172.16.5.43/
[KK4]

heh. ip ak bertukar la plak.

Folder Movies Unsorted ada. tu sume muvi yg x sempat susun. heh. pemalas.

Antaranya :

Alice in wonderland [2010]
Batman Collection
Detective Conan 2nd Drama
Dunia Lain
Fanaa 2006
Grown Up 2010
Iron Man 2
Jennifer's body
Ketika Cinta Bertasbih
Lagenda Budak Setan 2010
Ninja Assassin
prince of persia 2010
Race to Witch Mountain
Repo Men 2010
Salt 2010
Semerah Cinta Stilleto 2010
Spongebob Squarepants Spongicus
A-Team 2010
The Karate Kid (2010)
the king of figther
The Losers 2010
The Twilight Saga Eclipse 2010
Dan lain-lain...

xlarat la nk tulis sume

k. chiao

04 September 2010

02 September 2010

Ftp update

http://172.16.5.126/

There u go...

3 Idiots [2009]
9 [2009]
18 Year Old Virgin [2009]
27 Dresses [2008]
2009 Teen Choice Awards
A Fighter's Blues [2000]
Adnan Sempit [2010]
Afro Samurai - Resurrection [2009]
Air Terjun Pengantin [2009]
Aladin [2009]
Ali G Indahouse [2002]
Aliens In The Attic [2009]
Anchorman - The Legend of Ron Burgundy [2004]
APT (9.56) [2006]

Avatar [2009]
Bangkok Hell [2002]
Blood And Bone [2009]
Brothers [2007]
Bupah Rahtree [2003]
Changeling [2008]
Chaos [2008]
Cinta Si Rempit [2008]
Cinta U - Turn [2008]
Coming Soon [2008]

Coraline [2009]
Dragon Hunters [2008]
Epitaph [2007]
Everybody Has Secret [2004]
Fast & Furious [2009] (low Q)
February 29 [2006]
Fight Night (Rigged) [2009]
Fighting [2009] (low Q)
Finding Nemo [2003]
Flirting Scholar [1993]

Gamer [2009]
Garfield - A Tail Of Two Kitties [2006]
Ghajini [2008]
Girl Scouts [2008]
Hantu Jamu Gendong [2009]
Haven [2004]
Heaven's Soldier [2005]
HITMAN [2007]
Honey, I collection
HP6 Harry Potter and the Half Blood Prince [2009]
i Robot [2004]
Ice Age 3 Dawn Of The Dinosaurs [2009]
Ip Man 2 [2010]
Its a Boy Girl Thing [2006]
Jalang [2009]
Jumper [2007]
Juno [2007]
Kung Pow! Enter the Fist [2002]
Laid to Rest [2009]

Largo Winch [2008]
Love in Magic [2005]
Love Is Cinta [2007]
Monsters Inc [2001]
MTV video music awards [2009]
Once Upon A Time In China [1991]
Papadom [2009]
Perempuan Berkalung Sorban [2009]
Pisau Cukur [2009]
Pretty Cool [2001]
Raging Phoenix [2009]
Reno 911 - Miami [2007]
Secret [2007]
Sex and the City [2008]
Sherlock Holmes [2009]
Sifu & Tongga [2009]
Spirited Away [2001]
Stan Helsing [2009]
Starship Troopers 3 Marauder [2008]
Sweet Rain - Accuracy of Death [2008]
The Accidental Spy [2001]
The Black Swindler [2008]
The Burrowers [2008]
The Collector [2009]
The Core [2003]
The Descendants of Hong Gil Dong [2009]
The Great Raid [2005]
The Matrix [1999]
The Recruit [2003]

The Simpsons Movie [2007]
The Sniper [2009]
Transformers 2 Revenge of the Fallen [2009]
Trickr Treat [2008]
True Confessions of A Hollywood Starlet [2008]
V3 Samseng Jalanan [2010]
Wasiat Anak Dara [2010]
Wet Dreams 2 [2005]

01 September 2010

Merdeka tu apa?

Entah aku pun tak reti nak cerita pasal merdeka ni. tapi nak cerita merepek jugak.



Merdeka tu.. Bila kita pasang bunga api besaq2.. kasik meletop kt uptown. gayanya mcm tgh perang.

Merdeka tu.. bila kita pergi sambut mereka.. kita buleh tgk awek2 melayu berpakaian macam pelacur.. baju seluar ketat.. terbukak sana terbukak sini..

Merdeka tu.. bila kita kibar bendera besar, kecik.. tapi kita pun tak tau apa jasa kita utk negara..

Merdeka tu.. bila kita tengok western bertelanjang dan kita kata "wah.. fesyen terbaru!", tapi bila tgk org islam tutup aurat kita kata "kolot la die ni"

Merdeka tu.. maknanya kne sambut dengan hiburan berterusan tak abes2.. tak perlu pakai otak dan akal..

Merdeka tu.. merdeka tu.. merdekakah kita?

30 August 2010

Belajar Illustrator


Jom belajar guna illustrator. ak lukis gne illustrator sket. pastu kaler gne photoshop.
nmpak newbie gler.

Cerita gambar.

Pendahuluan.
Seorang budak kecik tinggal di Taman Selatan bernama Amma. Dia tinggal berseorangan tanpa jiran2, tanpa kawan2.. Malah dia lahir tanpa ibu dan bapa. Tapi kalau xde ibu bapa macamana dia boleh lahir kan? Haa.. persoalan itu akan dijawab lain kali. Mungkin di episod dua. Mungkin tiga. Mungkin tak.

Pertengahan.
Dia membina rumah2 daripada bahan2 buangan seperti straw, kertas dan lain2 untuk terus hidup. Makan? Ah.. dia makan nasik daging merah kt Al Falah je kut.

Penutup.
Amma kemudiannya mati sorang2.

---

"Sedihnya citer ni bang," meraung2 seorang awek pembaca blog ak setelah membaca entri ini.

"Sabar yang.. Yang meraung sekali lagi abang pegi bunuh diri.." Si jantan cuba memujuk aweknya.


Ah apa benda ni. malas la nk tulis cter merepek agi.
Sekian.

22 August 2010

Plants vs Zombies



Yeahh.. game ni mmg best.
Game ttg pokok2 yg berlawan ngan zombie..

ha.. tanam pokok, kumpul matahari, pokok2 leh tembak..
senang cita men dulu baru tau.



da ada dlm seber

ftp://172.16.5.126/OTHER/Plant%20VS%20Zombie/

23 July 2010

I love puzzle



Aku mmg ske mende2 misteri, puzzle, persoalan..
kerana ianya boleh membuatkan aku menggunakan otak yang jarang guna neh.. ngeh2

That's why aku ske cite conan, cte2 detektif, sherlock holmes..
muvi lak ak ske house. walaupun tu medik, tp byk puzzle.

so.. kesimpulannya.. jom men rubik cube. kita tgk sapa laju.

17 July 2010

Server off



Ak da tak bkk server da. sian komputer ak da penat.
ak pun nk berehat gak.

15 July 2010

berenti ke

woit.
xkan ak nak kne extend 1 sem sbb 1 subjek je kut.
daripada extend bek ak berenti u je.. kje trus.

bosan la blajar. dah nak kne melayan kerenah birokrasi agi.

lol!

14 July 2010

Tayang body

Kala ak ngan member ak nek keta dlm kawasan Unibesiti of London neh ternampak la student2 pompuan yg menayang part2 body diorang. sangat menakutkan.

kwn ak pun ckp "asal la pompuan ni ske sgt tayng body"

Apa boleh buat weh. sebab ramai pompuan2 'jenis tu' dah xde mende len nak tayang. Nak tayang akal, akal x berapa nak ada sangat. nak tayang ilmu? masalah la plak.

Disebabkan xde mende len yg bernilai utk ditayang, diorg pun tayang la body.
Tapi body pun x berapa bernilai sgt pun.


kupetik lagu wonder girl,

Dont want your body your body, not you.
err..

rionix ~ body xde. bodos ade.
.

12 July 2010

Da balik

da sampai pahang. sejak minggu lepas agi. sejak xberapa ada org kt ump.
sejak minggu minds. minda tul la.
mayb ak patut duk umah ja.

25 May 2010

travian my4

Para pemain Travian yang dikasihi,

Setiap yang bermula pasti akan berakhir, begitu juga zaman ini. Sebaik sahaja Raja Sulaiman diberikan cincin, terukir diatasnya pesanan yang boleh mengambil semua kegembiraan dan kesedihan di dunia ini. Oleh itu, adalah sesuatu yang menggembirakan dan menyedihkan untuk kami mengumumkan yang dunia Travian ini juga sudah berlalu!

Keputusan: Matahari sudah lama terbenam, tetapi para pekerja kampung WW@LLZoMBieWTLGTR-RK meneruskan kerja mereka dalam kedinginan malam, tanpa menghiraukan musuh yang tidak terkira yang sedang mara untuk menghancurkan segala usaha yang telah dicurahkan, mengetahui yang mereka sedang berlumba dengan masa dan ancaman terbesar dalam hidup mereka. Akhirnya, segala onak duri berakhir pada 18:48 selepas seorang pekerja meletakkan batu terakhir pada apa yang disifatkan sebagai ciptaan terbaik dan termasyur yang pernah wujud dalam sejarah sejak kejatuhan Puak Natar.

Bersama dengan persekutuan "~ZoMBie~", "Kerapu Kacak" merupakan orang pertama yang berjaya menyiapkan Keajaiban Dunia, menggunakan berjuta-juta sumber dan juga melindunginya dengan beratus-ratus ribu askar yang gagah dan berani. Oleh itu, "Kerapu Kacak" menerima gelaran "Pemenang Era Ini"!

"melissa" merupakan pemerintah empayar peribadi yang terbesar, diikuti oleh "papito" dan "gadisjawa".
"LadyBird" ialah penyerang paling gagah dan terkuat pada zaman ini, komander yang paling menakutkan.
"Kerapu Kacak" ialah pembela yang cemerlang, membunuh musuh-musuhnya di pintu masuk dan melumurkan kawasan sekeliling kampungnya dengan darah mereka.

Kami berharap anda menikmati masa gembira seperti mana kami menikmati masa melayani pemain pemain dan syabas kami ucapkan kepada pemain pemain yang bertahan sehingga akhir. Bagi nama nama di atas dan pemegang WW, sila e-mel ke admin@travian.com.my untuk mendapatkan gelaran di forum.travian.com.my.

Tulus Ikhlas,
Pasukan Travian Anda

Tahniah kpd zombie sbb menang ww. kpd wtl gak.
Banyak pahit manis main travian my4 ni.. kalau compile bole buat cerita. Filem pearl harbor pun xleh lawan.
Jumpa kawan2, dikhianati, diberi kepercayaan, dituduh spy, dan macam2. Tapi last2 menang gak.
huhu

gantz

rionix

21 May 2010

Kelebihan AUKU



Antara kelebihan AUKU ialah :

Pelajar dilarang sama sekali bercakap tentang politik hatta berfikir sekalipun namun diwajibkan mengundi.
Dalam bahasa simple, "Lu xyah pikir pakai otak, just undi kerajaan sudah."

Pelajar universiti yang terlalu banyak berfikir akan menyusahkan kerajaan sebab pelajar2 yang terlalu intelek akan nampak banyak sangat kepincangan dalam kerajaan.
Jadi, kerja senang, kita tutup mulut diorang.

AUKU juga membolehkan pelajar2 yang menyokong kerajaan masuk paper dengan kepujian dan pelajar yang menyokong pembangkang masuk mahkamah dengan label2 hina.

Kesimpulannya, whatever.
Kesimpulan 2 : AUKU adalah diskriminasi.
Kesimpulan 3 : Kerajaan is full of bullshit

-------------------

Boy: Dad, what's politics?

Dad: Let me set an example with our family. I have all the money so we'll call me the management. Mom receives most of it so we'll call her the government. We'll call the maid the working class, you are the people, and your baby brother is the future. Do you understand now son?

Boy: I still don't understand dad.

Dad: Think about it for a while son.

That night the boy wakes up because his baby brother is crying. He goes in and finds out he's soiled his diapers. He goes to tell his mom but she's asleep he goes in to the maids room but she's in there having sex with his dad. He bangs on the door but no one can here him.

The next day...

Son: Dad I understand politics now.

Dad: Good, explain it to me in your own words son.

Son: The management is screwing the working class while the government's fast asleep. The people are being ignored and the future is full of SHIT!

---------

http://www.comedy-zone.net/jokes/laugh/politics/pol2.htm
http://www.jerit.org/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=48
http://bm.bersih.org/?p=2241
http://mansuhkanauku.wordpress.com/perjuangan-gmma/
http://ms.wikipedia.org/wiki/Akta_Universiti_dan_Kolej_Universiti_1971

16 May 2010

Hari cikgu



Selamat hari cikgu utk sume cikgu-cikgi kt Tabika Kemas Kg Haji Wahab, SKSP1, SKSP2, cikgu kelas kafa, SMKKJ, ASTECH, KMP, UMP, cikgu2 tuisyen, dan lain2.

Ucapan kepada sorang cikgu sekolah rendah aku yang tak bagi aku keluar pi tandas sampai berlaku kejadian yang tak diingini, skang budak yg ko tak bg pi tandas tu dah masuk U.

Ucapan kepada cikgu bi ak yg susun kedudukan pelajar mengikut markah bi dan tempat ak kt belakang kelas, skang budak yang dapat bi paling rendah dalam kelas tu dah terer bi. Dah boleh tengok cita omputeh walopon xde subtitle. Dah boleh mencarut2 bullshit dalam bahasa inggeris.

Kepada anak cikgu aku yang curik buku teks aku time skola rendah (walopon da pulangkan), apa kabar ko skang?

Kepada cikgu sek kj yg percaya kt ak time spot check black metal, mekasih.

Kepada cikgu akmal yg ajar ak smpi aku pandai math tamb, mekasih gak.

Dan semua cikgu. terima kasih.

14 May 2010

Zaman berzaman

Zaman remaja abang aku

Itu zaman nasyid. Raihan populer time tu. Abg aku siap ada kaset2 nasyid. Aku time tu kecik agi. tapi buleh la hapai sikit2 lagu raihan.


Raihan

Zaman remaja aku

Ni zaman hip hop. Lagu2 aku dengar punya misti ada elemen2 hiphop bagai.. mau rapping2, scratching2.. kalau cakap pun tangan mau kuar gaya2 macam tgh rapping.. mmg xleh duk senyap punya.
Kalau stakat lagu too phat alhamdulillah tu da hapal da. ahli fikir tu da dengar hari2.
Nak break dance? eh celah jari je tu. kalau tang kepala kot bawah kaki atas da macam senaman harian. (ok tipu)


Scratching.

Zaman remaja adik aku

Ni aku xtaw zaman lagu pa. Agaknya zaman muzik yang makin pening kepala. ataupun dipanggil techno.
Tarian plak adalah senaman ala2 poco-poco versi hangguk kepala yang diberi nama shuffle. Atau macam korang sekolah dulu ada senaman lari setempat. Ha.. macam tu la lebih kurang.
Sekali pandang nampak mcm orang gila tengah lari setempat sambil hangguk . Kali kedua pandang, komfem gila.
siyesly ak x paham tarian cenggitu.


Shuffle

12 May 2010

Creativity is unlimited


Untuk berkarya kreatif sebenarnya tidak perlu untuk berada di atas satu garisan yang sama. Kerana hasilnya nanti cuma sama, tiada beza. tiada nilai sendiri. tiada kepuasan.

Ibarat sebuah filem yang berjaya, lalu filem2 lain terpengaruh untuk meniru. Jalan cerita lalunya menjadi sama. konsepnya juga sama. Natijahnya, penonton akan menjadi bosan.

Maka perlu ada seseorang untuk keluar dari kepompong itu. Kerana kreativiti itu luas. Skopnya besar. cabangnya banyak.

Sedangkan contengan kanak2 kecik boleh menjadi hasil seni yang hebat.

08 May 2010

V3: Samseng Jalanan [2010]. Siriusly Merepek



PengarahFarid Kamil[1]
Syarikat penerbitanMetowealth Movie Production
PenerbitDavid Teo
PengarangFarid Kamil
PengisahFarid Kamil
Shoffi Jikan
LakonanFarid Kamil
Bront Palare
Aqasha
Lisa Surihani
Intan Ladyana

Plot

REMP-IT V3 memaparkan kisah Rudy dan sahabatnya Brett yang terjerumus dalam satu masalah besar apabila dia dan kawan-kawannya berlumba sehingga Shah dan Liza yang juga pasangan kekasih maut dalam satu kemalangan. Lebih memburukkan keadaan di tangan Shah terdapat dadah yang baru diambil. Rudy, Brett dan kawan-kawannya menjadi buruan polis, sehingga Rudy dan Brett mengambil keputusan melarikan diri ke Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur, Rudy berazam mengubah kehidupannya menjadi ‘manusia’. Brett yang ingin membantu telah menemukan Rudy dengan Lan Ribut lalu dibawa ke kedai Sam Seng Motor yang sebenarnya dikawal oleh Ah Long yang bernama Wan Blost, ‘taikoon’ pertaruhan lumba haram. Di dalam satu perlumbaan yang diaturkan, Rudy telah tewas kerana Garing, ‘main kotor’ dan membuatnya berhutang RM10,000 dengan Sam Seng dan tercedera. Rudy telah berkenalan dengan Lisa, seorang gadis manis yang merupakan akauntan di sebuah firma swasta. Rumah Lisa menjadi tempat mereka bersembunyi sementara Rudy sembuh. Sepanjang tempoh itu telah membibitkan perasaan sayang antara mereka. Garing masih mencari Rudy untuk menagih hutang dan mengatur satu lagi perlumbaan maut kerana populariti yang diraih Rudy di laman web apabila semua rakaman perlumbaan yang disertai Rudy dipaparkan. Rudy berkeras untuk tidak berlumba lagi tetapi Garing sentiasa mencari jalan untuk membuatkan Rudy setuju. Sehingga Garing telah menculik Lisa dan mengugut untuk merogolnya jika Rudy masih enggan berlumba. Setelah didesak, Rudy bersetuju. Berjayakah Rudy menumpaskan Garing dan menyelamatkan Lisa. Perlumbaan bukan sembarangan. Diberi gelaran Perlumbaan Maut. Tanpa undang-undang dan tanpa batasan. Nyawa jadi pertaruhan. Sewaktu perlumbaan sebenar ramai yang terkorban kerana taktik kotor Garing. Walaupun Garing berjaya menjatuhkan Rudy di garis penamat, Rudy masih berjaya memenangi perlumbaan. Tapi Garing tidak semudah itu menyerahkan takhta. Lisa masih dalam genggaman, maka nyawanya dijadikan pertaruhan.

Komen aku :

Sila baca dengan penuh perasaan. FILEM INI MEREPEK. Sirius.

Bhg 1 : Ok. Permulaan cerita ni da agak ok. Scene eksiden tu cantik. gambar org kne langgar tu pun cam real. Plus aksi2 yg whatever dan kadang2 agak merepek.

Bhg 2 : x paham. lepas balik rumah, kuar rempit, kne kejar polis. tu ak taw. tapi tetiba awat ada rempit ligan dia plak? Mai mana adegan tu? tak pasai2 ada mat rempit pi ligan dia. heran sungguh.

Bhg 3 : Sampai KL. tetiba ntah dari mana dpt carik bdk pendek. Tetiba plak carik sponsor nak race. Apa ka gila punya orang. Sampai2 tempat orang, ngan baju xdak, life xdak, umah xdak, makanan ka apa tah kemana.. tetiba nak race trusss????? WTH???

Bhg 4 : moto langgar pintu keta. moto cam xde pape rilek ja. keta sampai terpelanting pintu berterbangan punya jauh. Ok2 ak tipu. Pintu tercabut je. Si pelanggar rilek mcm xdak apa2. Sekelip mata lepastu trus awek tu da sampai pejabat. pantas btul.

Bhg 5 : Racing time. bawak moto, pastu sentuh sikit je moto mamat sebelah ngan kaki, nescaya mamat tu akan jatuh tergolek2 dengan gaya purak2.
Kemudian hero jatuh. Tergolek. kepala berdarah. hidung berdarah. Senang cerita part kepala nampak gaya jadi cacat sementara. TAPI!! Magicknya lepas cuci2 servis, trus luka2 kt kepala suma ilang. Apa lu orang ingat ni cerita Peter Pan ka?

Bhg 6 : Dengan senangnya sorang awek bawak laki balik rumah. Pastu time part sembang ngan awek tu, tetiba skrin jd putih. Ape ade org bentang kain kapan ke.
Dan tetiba plak cakap "Awak tak jujur..?" Eh ape bende tu bro!!! Wa tatak paham la!!

Next : Lisa surihani isap rokok. bajet macho r tu? tak macho la brooo..
Start dari ni da masuk part2 tayang tetek. Betina everywhere. Bergesel2 sambil dapat duit berlakon. Nampak desperate sangat la habaq hang.. xbleh blah la habaq hang.. mampoih la lagu ni..
Lisa surihani plak sekadar jadi watak tempek ja. xde lakonan pun. kalau setakat nak terajang2 tu rasanya ak pown bole terajang.

Pastu : tetiba lisa s ni keja utk sapa plak. xde sebarang bende yg bole buatkan ak tau siapa pakcik botak depan berspek mata itam tu. siap bwk kuar plan2 dan design bajet engineer ka bro? Tak engineer la habaq hangggg...

Kemudian : tgh2 race dgn aksi2 jatuh tergolek2, lepas hero tergolek tetiba mamat tu cakap : "kau menang!"
HELO???? Dimana bahagian of the movie yang menunjukkan si farid hamil ni sampai kat garisan penamat? Tengok nampak macam tgh race x abeh2 lagi ja.
Kemudian flashback sket2, pastu kuar tulisan, meninggalkan aku sendirian tertanya2..
Apakah sebenarnya yang ak sdg tonton ni???
Agknya mayb sbb byk scene kne potong. Apa lah sangat yang boleh diceritakan oleh sebuah movie dalam 1 jam 15 minit?

ini review yg copy dr blog len

KEKURANGAN:

- Jalan cerita tak menarik disebabkan banyak scene yang dipotong.

- Jalan cerita juga menjadi terabur atas sebab yang sama.

- Selain menghisap rokok, buat muka masam. Itu sahaja tugas Lisa Surihani di dalam cerita tersebut. Ibarat pak pacak dan jelas, bakat sebenarnya bukanlah setakat itu.

- Farid cium Intan Ladyana, then tiba-tiba Intan Ladyana cakap Farid tak jujur. Ape jadahnya? Itu antara satu scene yang membuat anda rasa betul-betul diperbodohkan oleh kerana terlalu banyak scene yang sepatutnya ada telah tiada menjadikan cerita itu sudah difahami.

- Tiada yang lainnya dengan aksi rempit di jalanan. Selalu dapat dilihat di jalanraya atau sama sahaja seperti filem lumba haram yang lain.

- Aksi bercakap, berborak, bergaduh dan berlawak bodoh, lebih banyak dari aksi yang sepatutnya lebih diketengahkan. Tapi kami faham sebab banyak scene perlumbaan dah kena potong. Nak buat camana kan?

- Pihak trafik betul-betul diperbodohkan dalam cerita ini sekaligus menggambarkan imej buruk pada pihak polis.

- Aqasha jadi watak antagonis tidak berapa sesuai. Kalau ambil Zul Huzeimy memang confirm menjadi.

- Soundtrack yang digunapakai adalah lagu Pawana dari Search. Kenapa tak buat soundtrack sendiri. Dah bosan dah dengar lagu pawana. Tak feeling dah.


Kesimpulannya : Jangan abiskan duit tgk kt wayang. Download movie percuma pun jangan. Bazir masa download, bazir masa menonton, bazir space hard disk. Saya bagi 2 bintang dari 10 bintang. Kalau ikut pointer 20/100 ni gagal ni.. Kne repeat sem depan..
Sekian.

Rionix ~ baziir masa ak

07 May 2010

Persatuan Salah Cakap

link : Persatuan Salah Cakap

hahah. x sangka persatuan macam ni pun ada. da ada 28K member tu. banyak tul kesalahan2 yg klakar. siap ada wat carta agi. haha.


Lepas tutup pintu, kita gelakkan anjing2 tersebut ok?


Sistem otak bole relocate? nak letak kat mana? lutut? haha


nak sebut cemana nih? secord floor? 1rd plak? firrd floor? haha.


ini xbole blah..


Siap ada budak wat carta agi.. dak umah ak men conteng kt dinding je.

beberapa ayat salah cakap dak umh ak:
spot speed > spot spike
air skyjuice > air skyline
penebar roti canai > pengibar roti canai

ape lagi ek.. tlg igtkan ak~

gambar2 diambil dr group persatuan salah cakap.

30 April 2010

Penipu.. Pencuri..

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=7423

ak x pasti sangat berapa peratus kebenarannya. tapi kalau betul mmg hampeh la. curik gamba org, ngaku gamba sndrik.

Kalau loser mengaku jelah loser. xyah berpura2 mcm pro walaupun anda x reti. da la curik hasil org. xde maruah ke.

apa sebenarnya yang korang cari? bekalan akhirat?

25 April 2010

kelepetmania

http://arekux.blogspot.com/2010/04/penchuuuri-ump-yang-kantoi.html

Ak x penak tahu rupanya kelepetmania sejenis penyakit.. wawawa.. bole kelepet org sesuka ati n org xleh marah kt die.

ak rasa mayb ak ada penyakit killdiemania. bole la ak bunuh org bila2 masa.
wattahell?

Belog

tiba2 ak rasa mcm nak rajin memblog lak. da bosang ngan fb.
sian blog ak da baper lama tanpa suara.

wahai blogku.. rise!!!.. dan bersuara!!!

24 April 2010

Good luck



I know it's a lil late. whatever.
good luck. utk kamu. dan semua org.

22 April 2010

Pensel dalam kemaluan mangsa rogol

Oleh Nor Fazlina Abdul Rahim
nfazlina@bharian.com.my
2010/04/22

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar perempuan Tingkatan Dua sebuah sekolah di Rawang yang dirogol rakan sekelasnya dalam bilik darjah, minggu lalu, bukan saja disahkan sudah mengandung sebulan, malah sebatang pensel sepanjang empat sentimeter turut ditemui dalam kemaluannya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosly Hassan, berkata berdasarkan hasil laporan pemeriksaan hospital yang diterima semalam, polis percaya mangsa sudah lama dijadikan bahan pemuas nafsu beberapa pelajar serta didera sewaktu diperkosa.
“Kes ini disiasat secara menyeluruh kerana mangsa yang tinggal di sebuah rumah kebajikan di Rawang, bukan saja dirogol ketika waktu persekolahan, malah didera,” katanya kepada pemberita di sini. Dalam kejadian kira-kira jam 3.35 petang, 13 April lalu, pelajar itu yang bersendirian dalam kelas, dikatakan dirogol seorang rakan sekelasnya manakala beberapa lagi pelajar lelaki mengepung mangsa bagi mengelak insiden itu disedari pelajar lain termasuk guru.

Mangsa hanya memberitahu mengenai kejadian itu kepada seorang kakitangan di rumah kebajikan berkenaan, Ahad lalu sebelum membuat laporan di Balai Polis Rawang pada hari sama.

Rosly berkata, sebaik menerima laporan itu, mangsa dibawa ke Hospital Selayang untuk pemeriksaan, manakala suspek ditahan di sekolahnya pada keesokannya.

“Siasatan awal mendapati mangsa sudah banyak kali dirogol suspek sejak beberapa bulan lalu. Kita percaya mangsa turut diperkosa lebih daripada seorang pelajar.
“Namun, mangsa takut untuk membuat laporan kerana dipercayai diugut suspek yang akan bertindak lebih teruk sekiranya perkara itu didedahkan,” katanya.

Beliau berkata, polis akan mengambil keterangan beberapa pelajar yang dipercayai bersubahat dalam kejadian itu.

Katanya, mangsa yang ditempatkan di hospital, kini mengalami trauma teruk dan hanya berdiam diri.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Penseldalamkemaluanmangsarogol/Article/

-------------

apa la nak jadi ngan binatang zaman sekarang neh..
pegi skolah sepatutnya dpt pahala carik ilmu..

dimana silapnya masyarakat kita?

21 April 2010

18 April 2010

Finding Memo di UMP (samb)

Untuk makluman semua, pihak PTMK telah mengariskan dan menetapkan satu garis panduaan mengenai penggunaan aplikasi memo. Berikut adalah garis panduan yang telah ditetapkan :

GARIS PANDUAN: PENGGUNAAN MEMO GP.BAPS.PTMK(01)

3.1.1. APLIKASI MEMO

3.1.1.2. Akaun memo hendaklah digunakan bagi tujuan urusan rasmi antara jabatan (maximum group to atau cc terhad kepada 3 jabatan. Jika penghantaran melebihi had yang ditetapkan, maka penggunaan sistem ’Announcement Board’ digalakkan) yang berkaitan dengan tugas rasmi seseorang staf Universiti. Pengguna adalah dilarang daripada menggunakan akaun milik orang lain atau akaun yang dikongsi bersama. Sebarang urusan tidak rasmi hendaklah disampaikan dengan menggunakan saluran e-mail.

3.1.1.4 Sebarang bentuk pemakluman, iklan, promosi, jemputan dan sebagainya yang melibatkan sebahagian besar pengguna adalah tidak dibenarkan sama sekali menggunakan aplikasi memo. Bagi tujuan seperti tersebut pengguna perlulah menggunakan aplikasi announcement yang telah disediakan.

3.1.5. PENGGUNAAN BAHASA

3.1.5.1. Semua mesej / maklumat yang disampaikan melalui aplikasi memo hendaklah menggunakan sama ada Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang ‘standard’.

3.1.5.3. Maklumat-maklumat yang berunsur hasutan, cacian ataupun yang boleh menimbulkan syak wasangka/perselisihan dikalangan pengguna juga adalah dilarang sama sekali.

3.1.7. KEINGKARAN PERLANGGARAN

3.1.7.1 Sebarang bentuk memo yang melanggari garis panduan ini akan dihapuskan oleh pentadbir sistem tanpa sebarang pemakluman.

3.1.7.2 Sekiranya berlaku sebarang keingkaran/perlanggaran terhadap garis panduan ini, pengguan boleh dikenakan tindakan tatatertib.

4.0 MAKLUMAT TAMBAHAN

Pengguna bertanggungjawab dalam mematuhi tatacara penggunaan memo. Antara perkara-perkara yang dilarang dan perlu dielakkan dalam penggunaan memo adalah seperti berikut:

a. Membuat objek/teks bergerak pada laman memo (Marquee Text).

b. Memaparkan imej bergambar dengan cara melaksanakan pautan url secara automatik (Execute URL Image) dalam kotak mesej memo.

c. Membuat sebarang promosi yang tidak sepatutnya diiklankan dalam memo rasmi (cth: iklan topup hset, pembelian barangan, dan sebagainya yang difikirkan tidak sewajarnya).

d. Pengguna perlu memastikan agar memo yang dikirim tidak mengandungi unsur-unsur sensitif, khianat, lepas geram, dan sebagainya.

e. Penggunaan font yang agak menonjol (impress) dan bersaiz besar tidak digalakkan KECUALI penekanan(bold) kepada tajuk atau sub-tajuk penting sahaja supaya menampakkan perbezaan antara isi dan tajuk.

Akaun memo hendaklah digunakan bagi TUJUAN RASMI dan bukanya untuk tujuan peribadi. Diharapkan mahasiswa UMP peka akan perkara ini dan kejadian-kejadian seperti pengulangan memo tidak lagi berlaku.

Harap Maklum

Finding Memo di UMP


(gamba diedit dari poster finding nemo)

Kehadapan sesetengah budak UMP yang dihormati, buleh buat aku hilang rasa hormat,

Pada suatu masa yang x berapa dahulu, aku bukak memo dan tgk dah ada 16 page. padahal baru sehari dua sebelum tu ak da delete abes smpi tggl stgh page ja.

Macam gampaang! Kecik2 masuk skolah tak mau blajaq bahasa betoi2, dah besaq menyusahkan orang. Da byk kali da keluaq etika penggunaan memo tapi maklum la.. dah masuk U katakan.. mana la nak peduli pasai etika2 ni. Konon2nya dah bijak pandai tahap sarjana muda la tu kononnya.

Dengan memo iklan tahape2 berlambak2, iklan bullsh*t, iklan berulang, iklan kaya cepat yang si pembuat iklan sndri x kaya2, dan macam2 lagi. Tolooong la wei. Berapa ramai student yang malas bukak memo disebabkan anda. Kalau ada memo test ke, kuiz ke, memo2 penting yang kitorang terlepas pandang hanya disebabkan memo iklan bodoh korang, cemana? Sanggup ka nak menjawab kat akhirat nanti?

Akhir kata, sila fikirkan dengan gaya budak U.

Yang berfikir,
Basyir Rionix.

15 April 2010

Friendship never ends..


Astech in memories.. Dari kiri : pidot, emy, jat, aku, mirul.
miss u all..

Siapa Lelaki Dayus ?

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Jika sebelum ini saya menulis dua artikel berkenaan aurat dan wanita. Saya juga telah mendedahkan satu email yang mengandungi artikel berkenaan bahaya nafsu lelaki dan sebagai pengetahuan am buat para wanita. Walaubagaimanapun, tidak memadai info-info tersebut tanpa menyentuh satu lagi bab yang amat berkaitan dengannya.

Bab berkenaan suami dan tanggungjawab mereka terhadap isteri mereka dan anak-anak perempuan mereka.

Sebenarnya, bab ini agak panjang kerana terlalu banyak tanggung jawab suami dan ayah terhadap ahli keluarganya. Cuma bagi memudahkan kefahaman, tulisan ringkas ini akan fokus kepada satu isu terlebih dahulu. Iaitu siapa itu lelaki dayus yang dimaksudkan oleh Nabi SAW tidak akan masuk syurga.

Nabi SAW bersabda :-

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة: العاق لوالديه، والمترجلة، والديوث. رواه أحمد والنسائي

Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS" ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie: Albani mengesahkannya Sohih : Ghayatul Maram, no 278 )

Dalam sebuah hadith lain pula :

ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذي يُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائي .

Ertinya : Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

Malah banyak lagi hadith-hadith yang membawa makna yang hampir dengan dua hadith ini. Secara ringkasnya, apakah dan siapakah lelaki dayus?

ERTI DAYUS

suami tiada kuasa?Dayus telah disebutkan dalam beberapa riwayat athar dan hadith yang lain iaitu :-

1) Sabda Nabi : -

وعن عمار بن ياسر عن رسول الله قال ثلاثة لا يدخلون الجنة أبدا الديوث والرجلة من النساء والمدمن الخمر قالوا يا رسول الله أما المدمن الخمر فقد عرفناه فما الديوث قال الذي لا يبالي من دخل على أهله

Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaiatu Si DAYUS, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak" lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : "IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA (ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA) - ( Riwayat At-Tabrani ; Majma az-Zawaid, 4/327 dan rawinya adalah thiqat)

Dari hadith di atas, kita dapat memahami bahawa maksud lelaki DAYUS adalah si suami atau bapa yang langsung tiada perasaan risau dan ambil endah dengan siapa isteri dan anaknya bersama, bertemu, malah sebahagiannya membiarkan sahaja isterinya dan anak perempuannya dipegang dan dipeluk oleh sebarangan lelaki lain.

2) Pernah juga diriwayatkan dalam hadith lain, soalan yang sama dari sahabat tentang siapakah dayus, lalu jawab Nabi:-

قالوا يا رسول الله وما الديوث قال من يقر السوء في أهله

Ertinya : Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan ( zina, buka aurat, bergaul bebas ) dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya)

Penerangan Ulama Tentang Lelaki Dayus

Jika kita melihat tafsiran oleh para ulama berkenaan istilah Dayus, ia adalah seperti berikut :-

هو الذي لا يغار على أهله

Ertinya : "seseorang yang tidak ada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap ahlinya (isteri dan anak-anaknya) (An-Nihayah,2/147 ; Lisan al-Arab, 2/150)

Imam Al-‘Aini pula berkata : "Cemburu lawannya dayus" ( Umdatul Qari, 18/228 )

Berkata pula An-Nuhas :

قال النحاس هو أن يحمي الرجل زوجته وغيرها من قرابته ويمنع أن يدخل عليهن أو يراهن غير ذي محرم

Ertinya : cemburu ( iaitu lawan kepada dayus ) adalah seorang lelaki itu melindungi isterinya dan kaum kerabatnya dari ditemui dan dilihat (auratnya) oleh lelaki bukan mahram " (Tuhfatul Ahwazi, 9/357)

Disebut dalam kitab Faidhul Qadir :

فكأن الديوث ذلل حتى رأى المنكر بأهله فلا يغيره

Ertinya : Seolah-olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan (kepada si lelaki) sehingga apabila ia melihat kemungkaran (dilakukan) oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya" ( Faidhul Qadir, 3/327 )

Imam Az-Zahabi pula berkata :-

فمن كان يظن بأهله الفاحشة ويتغافل لمحبته فيها فهو دون من يعرس عليها ولا خير فيمن لا غيرة فيه

Ertinya : Dayus adalah sesiapa yang menyangka ( atau mendapat tanda) bahawa isterinya melakukan perkara keji ( seperti zina) maka ia mengabaikannya kerana CINTAnya kepada isterinya , maka tiada kebaikan untuknya dan tanda tiada kecemburuan ( yang diperlukan oleh Islam) dalam dirinya" ( Al-Kabair, 1/62 )

Imam Ibn Qayyim pula berkata :-

قال ابن القيم وذكر الديوث في هذا وما قبله يدل على أن أصل الدين الغيرة من لا غيرة له لا دين له فالغيرة تحمي القلب فتحمى له الجوارح فترفع السوء والفواحش وعدمها يميت القلب فتموت الجوارح فلا يبقى عندها دفع البتة

Ertinya : Sesungguhnya asal dalam agama adalah perlunya rasa ambil berat (protective) atau kecemburuan ( terhadap ahli keluarga) , dan barangsiapa yang tiada perasaan ini maka itulah tanda tiada agama dalam dirinya, kerana perasaan cemburu ini menjaga hati dan menjaga anggota sehingga terjauh dari kejahatan dan perkara keji, tanpanya hati akan mati maka matilah juga sensitiviti anggota ( terhadap perkara haram), sehingga menyebabkan tiadanya kekuatan untuk menolak kejahatan dan menghindarkannya sama sekali.

Dayus adalah dosa besar

Ulama Islam juga bersetuju untuk mengkategorikan dayus ini dalam bab dosa besar, sehingga disebutkan dalam satu athar :

لَعَنَ اللَّهُ الدَّيُّوثَ ( وَاللَّعْنُ مِنْ عَلَامَاتِ الْكَبِيرَةِ فَلِهَذَا وَجَبَ الْفِرَاقُ وَحَرُمَتْ الْعِشْرَةُ)

Ertinya : Allah telah melaknat lelaki dayus ( laknat bermakna ia adalah dosa besar dan kerana itu wajiblah dipisahkan suami itu dari isterinya dan diharamkan bergaul dengannya) (Matalib uli nuha, 5/320 )

Walaupun ia bukanlah satu fatwa yang terpakai secara meluas, tetapi ia cukup untuk menunjukkan betapa tegasnya sebahagian ulama dalam hal kedayusan lelaki ini.

Petikan ini pula menunjukkan lebih dahsyatnya takrifan para ulama tentang erti dayus dan istilah yang hampir dengannya :

والقواد عند العامة السمسار في الزنى

Ertinya : Al-Qawwad ( salah satu istilah yang disama ertikan dengan dayus) di sisi umum ulama adalah broker kepada zina" (Manar as-sabil, 2/340 , rawdhatul tolibin, 8/186 )

Imam Az-Zahabi menerangkan lagi berkenaan perihal dayus dengan katanya :-

الديوث وهو الذي يعلم بالفاحشة في أهله ويسكت ولا يغار وورد أيضا أن من وضع يده على امرأة لا تحل له بشهوة

Ertinya : Dayus, iaitu lelaki yang mengetahui perkara keji dilakukan oleh ahlinya dan ia sekadar senyap dan tiada rasa cemburu ( atau ingin bertindak), dan termasuk juga ertinya adalah sesiapa yang meletakkan tangannya kepada seorang wanita yang tidak halal baginya dengan syahwat" (Al-kabair, 1/45 )

Cemburu Dituntut Islam & Jangan Marah

Ada isteri yang menyalahkan suami kerana terlalu cemburu, benar cemburu buta memang menyusahkan, memang dalam hal suami yang bertanya isteri itu dan ini menyiasat, saya nasihatkan agar isteri janganlah memarahi suami anda yang melakukan tindakan demikian dan jangan juga merasakan kecil hati sambil membuat kesimpulan bahawa suami tidak percaya kepada diri anda. Kerap berlaku, suami akan segera disalah erti sebagai ‘tidak mempunyai kepercayaan' kepada isteri.

Sebenarnya, kita perlu memahami bahawa ia adalah satu tuntutan dalam Islam dan menunjukkan anda sedang memiliki suami yang bertanggungjawab dan sedang subur imannya.

Selain itu, bergembiralah sang suami yang memperolehi isteri solehah kerana suami tidak lagi sukar untuk mengelakkan dirinya dari terjerumus dalam lembah kedayusan. Ini kerana tanpa sebarang campur tangan dan nasihat dari sang suami, isteri sudah pandai menjaga aurat, maruah dan dirinya.

Nabi SAW bersabda :

من سعادة ابن آدم المرأة الصالحة

Ertinya : "Dari tanda kebahagian anak Adam adalah memperolehi wanita solehah ( isteri dan anak)" ( Riwayat Ahmad, no 1445, 1/168 )

Memang amat beruntung, malangnya tidak mudah memperolehi isteri solehah di zaman kehancuran ini, sebagaimana sukarnya mencari suami yang tidak dayus. Sejak dulu, agak banyak juga email dari pelbagai golongan muda kepada saya menyebut tentang keterlanjuran mereka secara 'ringan' dan 'berat', mereka ingin mengetahui cara bertawbat.

'Ringan-ringan' Sebelum Kahwin

Jika seorang bapa mengetahui 'ringan-ringan' anak dan membiarkannya, ia dayus. Ingin saya tegaskan, seorang wanita dan lelaki yang telah 'ringan-ringan' atau 'terlanjur' sebelum kahwin di ketika bercinta, tanpa tawbat yang sangat serius, rumah tangga mereka pasti goyah. Kemungkinan besar apabila telah berumah tangga, si suami atau isteri ini akan terjebak juga dengan 'ringan-ringan' dengan orang lain pula.

Hanya dengan tawbat nasuha dapat menghalangkan aktiviti mungkar itu dari melepasi alam rumah tangga mereka. Seterusnya, ia akan merebak pula kepada anak-anak mereka, ini kerana benih 'ringan-ringan' dan 'terlanjur' ini akan terus merebak kepada zuriat mereka. Awas..!!

Dalam hal ini, semua suami dan ayah perlu bertindak bagi mengelakkan diri mereka jatuh dalam dayus. Jagalah zuriat anda.

Suami juga patut sekali sekala menyemak hand phone isteri, beg isteri dan lain-lain untuk memastikan tiada yang diragui. Mungkin ada isteri yang curang ini dapat menyembunyikan dosanya, tetapi sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan tertangkap jua. Saya tahu, pasti akan ada wanita yang kata.

"habis, kami ini tak yah check suami kami ke ustaz?"

Jawabnya, perlu juga, cuma topic saya sekarang ni sedang mencerita tanggung jawab suami. Maka perlulah saya fokus kepada tugas suami dulu ye.

Cemburu seorang suami dan ayah adalah wajib bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.

Diriwayatkan bagaimana satu peristiwa di zaman Nabi

قَالَ سَعْدُ بْنُ عُبَادَةَ : لَوْ رَأَيْتُ رَجُلاً مَعَ امْرَأَتِي لَضَرَبْتُهُ بِالسّيْفِ غَيْرُ مُصْفِحٍ عَنْهُ ، فَبَلَغَ ذَلِكَ رَسُولَ اللّهِ صلى الله عليه على آله وسلم فَقَالَ : أَتَعْجَبُونَ مِنْ غَيْرَةِ سَعْدٍ ؟ فَوَ الله لأَنَا أَغْيَرُ مِنْهُ ، وَالله أَغْيَرُ مِنّي ، مِنْ أَجْلِ غَيْرَةِ الله حَرّمَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَن.

Ertinya : Berkata Ubadah bin Somit r.a : "Jika aku nampak ada lelaki yang sibuk bersama isteriku, nescaya akan ku pukulnya dengan pedangku", maka disampaikan kepada Nabi akan kata-kata Sa'ad tadi, lalu nabi memberi respond : "Adakah kamu kagum dengan sifat cemburu (untuk agama) yang dipunyai oleh Sa'ad ? , Demi Allah, aku lebih kuat cemburu (ambil endah dan benci demi agama) berbandingnya, malah Allah lebih cemburu dariku, kerana kecemburuan Allah itulah maka diharamkan setiap perkara keji yang ternyata dan tersembunyi.. " ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

Lihat betapa Allah dan RasulNya inginkan para suami dan ayah mempunyai sifat protective kepada ahli keluarga dari melakukan sebarang perkara keji dan mungkar, khasnya zina.

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

" Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

17 Julai 2007

p/s : Diizinkan pembaca menyebarkan tulisan ini sejauh mana yang mungkin demi manfaat para lelaki yang berhasrat menjadi penghuni Syurga.

-----------------------------

rionix ~ ak kopi pes utk menyebarkan ilmu. kalau benar, alhamdulillah. kalau salah, tlg betulkan.

Blog Exchange